Siber ortamda, kurum, kuruluş ve kullanıcıların varlıklarını korumak amacıyla kullanılan araçlar, politikalar, güvenlik kavramları, güvenlik teminatları, kılavuzlar, risk yönetimi yaklaşımları, faaliyetler, eğitimler, en iyi uygulamalar ve teknolojiler bütününe “Siber Güvenlik” denilir.
Ondokuz Temmuz 2024 günü küresel çapta birçok sektörü olumsuz yönde etkileyen bir olay meydana geldi. Havacılık, bankacılık ve medya sektörleri bu olaydan en çok etkilenen sektörler oldu. Dünya genelinden haberler alınmaya başlayınca sorunun boyutu ortaya çıktı. ABD, Avustralya, İngiltere, İspanya, İsrail başta olmak üzere Türkiye’de etkilendi. Havaalanları, medya kuruluşları, hastaneler, bankalar çalışamadı. Her zaman olduğu gibi ilk akla gelen konu siber saldırı yine tartışılmaya başlandı. Saldırının nereden, nasıl, kim tarafından yapıldığı merak edilir oldu. Ancak çok geçmeden Microsoft’a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike’ın Üst Yöneticisi (CEO) George Kurtz’un açıklaması geldi. CrowdStrike’ın Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir sorundan etkilenen müşterilerle aktif çalıştığını belirterek “Bu, bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değildir. Sorun tespit edilmiş, izole edilmiş ve bir düzeltme dağıtılmıştır.” ifadelerini kullandı.
Kurtz, X hesabından yaptığı açıklamada, yaşanan kesintiden Mac ve Linux bilgisayarlarının etkilenmediğini bildirdi. Aslında Windows kullanıcıları arasında etkilenmeyenlerde vardı. Kimdi bunlar, sadece otomatik güncellemesi kapalı olanlar!
CrowdStrike, ABD merkezli siber güvenlik alanında faaliyet gösteren, kötü amaçlı yazılımları tespit etmeye yönelik çeşitli ürünler sunan bir firmadır. Şirket, sunduğu ürünlerle kurumları internet ortamında korumayı, veri ihlallerini, fidye yazılımlarını ve siber saldırıları durdurmayı hedefliyor. Modern süreçleri, teknolojileri koruyan ve etkinleştiren dünyanın en gelişmiş bulut yerel platformu ile güvenliği yeniden tanımladığını ifade eden CrowdStrike, uç noktalar ve bulut iş yükleri, kimlik ve verileri güvence altına almaya çalışır.
CrowdStrike Güvenlik Bulutu tarafından desteklenen CrowdStrike Falcon platformu ise kurumsal sistemler için kullanılan ürünler arasında öne çıkıyor. CrowdStrike Falcon, olası siber güvenlik tehditlerine karşı “gerçek zamanlı saldırı göstergeleri, son derece hassas tespit ve otomatik savunma sağlayan bir platform” şeklinde tanımlanıyor. CrowdStrike Falcon, dünya çapında binlerce şirket tarafından verileri korumak için kullanılırken bugün yaşanan küresel iletişim kesintisinin, şirketin serverlarında yaşanan bir sorunun Microsoft ürünü Falcon Sensörünün etkilemesiyle ortaya çıktığı belirtilmiştir.
Savaş ULUÇAY / Siber Dünya – bölge VİZYON İş ve Yaşam Dergisi Temmuz 2024 sayısı